Referat: Holmeja IS - AIF Barrikaden

Jaha, nu hade jag skrivt referat i en dyg timme och lyckades få det att försvinna. Att jag ens behåller förståndet efter detta är ofattbart. Man sitter och försöker att minnas och väger varje ord bara för att se arbetet helt ogjort.

Nåväl. Då får jag börja om med en betydeligt kortare variant (som dock blev rätt lång den med märker jag nu vid genomläsning):

Startelvan: Linus - Majed, Tobbe, Gustav, Kalle - Micke, Martin N, Johan A - Jimmy, Henke N

Avbytare var Ulrik som kom in som innermittfältare efter 64 min men efter några minuter gick ner som vänsterback, Frmas som kom in som afallare efter 72 min men efter vårt kvitteringsmål gick ner som höger yttermittfältare i den 4-4-2- uppställning vi då återgått till, Fredrik som kom in samtidigt som Frmas som höger yttermittfältare men när vi återgick till 4-4-2 flyttades in på innermittfältet avbrutet av vissa byten med Henke till afallsspelare samt Per M som inte spelade alls.

De började mycket offensivt eftersom de ju behövde en seger för att inte bli helt avhängda. De spelade bra första kvarten men på de målchanser som skapades fick de rejäl hjälp av flera hårresande individuelka misstag av våra (speciellt en, han vet själv) försvarsspelare. Efter en missad jättechans i 3:e min tog de ledningen i den 5:e.
Vi hade svårt att få igång något eget spel första kvarten då Holmeja hade ett klart grepp om matchen.

En skapad målchans från oss i den 18:e min blev upptakt till en klar uppryckning från vår sida och vi hade ett visst spelövertag resten av halvleken. Dock hade Holmeja den enda heta målchansen i den 33:e min - en situation där Gustav fick bollen på handen men domaren berättigat friade.

Spelmässigt började andra halvlek ungefär som den första slutade. Målmässigt började den däremot som den första började. Redan i den andra halvlekens 6:e min gjorde Holmeja 2-0 på en kontring efter en mycket dålig kommunikation bland flera av våra spelare som följdes av ett oturligt fall av en av våra spelare vilket blev upprinnelse till det mål som kändes som klar offside.

Hade vi inte fått ett recuceringsmål så snabbt hade det nog varit en överhängande risk för att matchen skulle varit körd för oss genom ökad nervositet och stress samtidigt som de redan nu backat hem med hela laget. Nu fick vi dock som tur var denna snabba reducering som gav nytt hopp och ny energi åt vårt lag. Bara 5 min efter deras
2-0-mål (d.v.s. i den 56:e matchminuten) reducerade vi efter ett vackert anfall där Henke N efter några passningar på mittfältet spelade ut bollen på högerkanten till en framstötande Micke som vackert drog en av deras spelare innan han slog ett inlägg där Jimmy förpassade bollen i mål. Trots att vi nu hade ett spelövertag var Holmeja alls inte ofarliga i sina kontringar och i den 65:e min hade de en jättedubbelchans att punktera matchen. Som tur var missades den och 1 min senare var det istället dags för kvittering - trodde både vi supporters utanför planen och våra spelare när Danne stötte in bollen från nära håll. Glädjen varade dock bara några sekunder eftersom målet mycket tvivelaktigt blåstes bort för offside.

Vi hade nu ett ganska klart spelövertag och skapade många hörnor som dock inte resulterade. Sedan Frmas och Fredrik bytts in och vi övergått till 3-4-3 fick vi än större tryck mot deras mål och det dröjde inte länge innan kvitteringsmålet var ett faktum. Efter en hörna hamnade bollen hos Johan A som lyfte in den i straffområdet där Henke gick upp och nickade den i ribbans underkant. Den reservmålvakt (= deras normalt bäste målskytt), som kommit in 5-10 min tidigare sedan den ordinarien blivit skadad, fick dock bollen i ryggen och därifrån gick den vidare in i målet. Ett turligt om än av spelet motiverat mål alltså.

Eftersom domaren p.g.a. målvaktsskadan och flera andra spelavbrott med fog lade till hela 7 min så skulle det visa sig att det efter vårt kvitteringsmål återstod hela 22 min trots att det kom i den 75:e min. Eftersom båda lagen nu satsade hårt framåt (även om vi återgått till 4-4-2 efter kvitteringen) skapades det målchanser i parti och minut åt båda hållen. Tre-fyra jättechanser åt vardera hållet. Vid en av våra fick en av deras spelare bollen på handen men domaren friade och det var lika befogat som friandet av Gustavs hands i första halvlek. Däremot borde vi ev. fått straff när Jimmy i 90:e min drogs ner i straffområdet men i det läget skulle det nog mycket till för att domaren skulle blåsa för straff med tanke på ständig hets mot honom från publik och fr.a. folket på bänken.

Chanskavalkaden avslutades i matchens absolut sista sekunder (i den 97:e min alltså) med att de fick på ett skott som från sidan såg ut att vara över linjen innan Linus fick fatt i den men antagligen inte var det eftersom Holmejasplarna inte signalerade för detta.

Lite slutkommentarer: Många i vårt lag underpresterade och eftersom Holmeja dessutom var klart bättre än vid matchen i våras så var resultatet nog ganska rättvist trots att vi hade ett visst spelövertag totalt sett. Frågan är om inte de hade något fler riktigt farliga chanser - kanske inte men lika många åtminstone. Dock hade man känslan att vi haft någon större chans att avgöra om matchen varat ännu några minuter. Trots att det märktes att många var otränade i vårt lag var det ändå tröttare än vi mot slutet. Hade de inte fått sin målvakt skadad hade vår chans till kvittering nog minskat påtagligt. Även om målvakten hade otur på vårt kvitteringsmål så innebar målvaktsbytet så uppenbart att det spred sig en osäkerhet i deras försvar som ökade vår energi.

Vi var lite missgynnade av domaren i flera avörande moment. Deras 2-2-mål verkade vara offside. Dannes bortdömda mål var nog inte offside och dessutom hade vi alltså en situation där han kunde blåst för straff precis mot slutet.

Båda lagen tjongade ganska mycket från backlinjen.

Planen verkade svårspelad. Många spelade föll omkull helt utan närkontakt.

Matchen innehöll massor av hårda närkamper och flera fula sådana från båda lagen som borde lett till fler varningar än de två vardera som lagen fick.

Holmeja vann de klart flesta nickduellerna.

Bäst i vårt lag var Henke och Frmas och Fredrik som båda innebar en rejäl injektion i vårt spel när de kom in.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 7-1 Skott på mål: 6-8 Skott utanför: 6-4